De Roze Piet Discussie

Teemong

90K weergaven353

  Stel je voor...
  #fresku #teemong #kozp

  Gepubliceerd op 15 dagen geleden

  Reacties

  1. Abdul

   Killer breng nieuwe pokoe broer ik wacht al 8 maanden

  2. Sam Lebens

   "En ook als we de scholen langsgaan dan gooi ik een zo'n klein biggetje de klas in en dan neem je meteen de gegevens van de leraar en stuur je er een Tikkie achteraan". Bruine Klaas en zijn Big, geweldig.

  3. It'sGio Official

   En dan spontaan uit het lucht gegrepen 'onschuldig' Roze Piet(!) roepen wanneer er nog zo een varkentje langs komt lopen ;).. En vervolgens als diegene er iets van zegt roepen 'stel je niet aan joh', ze kunnen tegenwoordig niks hebben, gaat helemaal nergens over 😊🐖

  4. FreedomFisher

   En het had allemaal so simpel kunnen zijn... Houdt hem zwart, pikzwart wat mij betreft, en haal alle eigenschappen die NIET van door de schoorsteen gaan krijgt weg. Dus kroeshaar, rode lippen, etc. etc. Een accent mag best, maar dan een SPAANS accent ;) Iedereen blij, toch? Het is geen racistisch karikatuur meer EN Piet is nog steeds zwart... En aangezien bekenden vaak onherkenbaar willen zijn voor kleine kinderen nog een idee: Alle mensen die zwarte Piet willen spelen verkleden zich gewoon als welk ras dan ook behalve hun eigen :P Ik zou me kapot lachen als ik ergens een zwarte Sint zie met een hoop wit geschminkte knechten met blonde pruiken xD Wordt wel moeilijk uit te leggen als een kind in 1 week een blanke, bruine en aziatische Sint ziet :P Maar goed, wat humor en (zelf)spot over ras breekt juist de spanning en brengt mensen nader denk ik, maar alleen zolang IEDEREEN belachelijk wordt gemaakt. Kijk naar South Park, die komen overal mee weg omdat ze letterlijk alles en iedereen belachelijk maken.

  5. Patrick Mandemaker

   Discussie gaat met kerst door nlsel.info/video/video/toWiZnOpZqmDpKQ.html

  6. p tm

   Ik ben van KOGR. Kick out gekleurde racisten. NO MORE BAKRAFACE: NO MORE TATA NO MORE WITMANGG NO MORE KAASKOP.

  7. John Coxtolstoy

   damn dit is goed

  8. Carlo Zandee

   Geweldig, zoveel spijkers met koppen dat je een huis kan bouwen.

  9. Jeff no one gives a .

   Daar wordt aand de deur geknort hard geknort zacht geknort, wie zou dat zijn?Het zin die Pedof-erghmm, Varkens weer, ze steken men vader neer, ze nemen de jongste mee en pakken ze klein.

  10. Matro Media

   Kleur zou niet eens een ding mogen zijn of je nou zwart of wit bent iedereen is gelijk, boeien hoe zwarte piet eruit ziet maak er voor jezelf een leuk feest van en voel je toch niet zo aangesproken. Als zwarte zijnde kun je ook de blanke piet maken als je dat zo graag wilt om zo maar met een comeback te komen van dit vinden jullie toch ook niet leuk. Nou, het boeit ons geen ruk. Mensen die deze discussie zijn gestart zien nederland niet als 1 maar in groepen en verschillende culturen en als die tegen elkaar worden gezet is het vaak racisme.

  11. p tm

   Weet je wat echt fock op is? Dat je wakker wordt voor de spiegel staat en ineens ziet dat je huid bruin is en niet zwart... en dat je dus jarenlang jezelf associert met zwarte piet die zwart geschminkt is en dus helemaal niet op je lijkt.en dat je jezelf black noemt terwijl je dit dus niet bent, met je bruine huidskleur.En dat dus je hele associatie met zwarte piet als een pepernoot op een drumstel slaat omdat je dus helemaal niet zwart bent maar bruin. En dus je hele verkeerde associatie gebaseerd is op je eigen fanta inbeelding/waanbeelden aangeleerde minderwaardigheidscomplex.

   1. Thereaux MC

    🤦🏽‍♂️🤦🏽‍♂️🤦🏽‍♂️🤦🏽‍♂️ they just dont get it

  12. salvation core

   Je zou maar licht getint zijn geen gezeik😂

   1. Thereaux MC

    🤦🏽‍♂️some just dont get it...

  13. Ewa Sagbi

   Sagbi maak meer filmpjes laat me lachen

  14. bla 187

   je wilt niet weten hoeveel roze pieten er in thailand rondlopen

  15. KawaiiClan

   Dit is kunst

  16. abud

   Nu één satire met Muhammed en zijn kinderbruid Aisha als je lef hbt😃.....😶ow nee sorry🤐 dan is het niet grappig meer die schoppen fysiek terug, worden we allemaal serieus bang zonder ruggengraat. Fake clowns

  17. StefMjunior

   Geniaal

  18. Rob Feldkamp

   1:36 wie is dat ook alweer?

  19. Rob Feldkamp

   Je kunt zeggen wat je wil maar roze piet en varken zijn wel degelijk totaal verschillende woorden.

  20. follow ig. chrisrockcookin_ & mellakush_music

   4:41 thank me later 👇 ... when you see it

  21. follow ig. chrisrockcookin_ & mellakush_music

   ☝️Er zijn sommige roze pieten die reizen naar thailand om een kinderfeest echt met kinderen te vieren #staywoke

  22. Jayskiallthewayski

   Je hebt gelijk, ik pak gelijk het vliegtuig naar Australië of 1 van de andere 358 landen waar varkens nog steeds bij bosjes afslacht en verkracht worden ipv hier vanuit m'n veilige flatje in Amsterdam een beetje "ik vecht tegen onrecht, want ik voel, naja ik voel dus hè, ik voel, ikke...." lopen te doen. Hypocriete stakker ben ik anders. Ga gelijk een ticket boeken.

  23. blueberry haze!

   P O R K O

  24. STEREOPIETed

   Maarrrrrr.... hij is toch roze van de schoorsteen, toch? ;-)

  25. TARRA GONA

   Geniaal 🤣🤣🤣🤣🤣💪🏿

  26. Fiqi mgt

   brilliant

  27. maurice meerts

   nieuwe woord van de dag #PEDOZWIJNEN IL LIG DUBBEL!

  28. maurice meerts

   3:22 beste gedeelte

  29. Tirzha Gielen

   Dit is zoooo geniaal!

  30. Tanuki TV

  31. Délano Online

   Hahah ik ben voor zwarte piet enzo en vind onzin dat het weg moet maar vind dit wel legend kan hier wel om lachen voel mij totaal niet gediscrimineerd

   1. De Waarheid

    @M1chhh Nmioomii insgelijks.

   2. M1chhh Nmioomii

    @De Waarheid we spreken elkaar weer rond november als de ZWARTE pieten discussie begint....fijne kerst!

   3. De Waarheid

    @M1chhh Nmioomii hypocriet.

   4. M1chhh Nmioomii

    @De Waarheid hahah grow up!

   5. De Waarheid

    @M1chhh Nmioomii staat los van het feit dat er een nationale KINDERFEEST een rol heeft in pesterijen. Als Roze Piet zou bestaan en je kleine komt jankend thuis was je ook tegen, nie lulle.

  32. Bijlow the snavel hunter

   hahaha godverdomme wat een zielig filmpje. hoe hard kan je je laten kennen

   1. Thereaux MC

    🤦🏽‍♂️some just dont get it...

  33. Ghost Banned

   Je moet wel weten dat het sinterklaasfeest in verschillende vormen op vele plekken over de wereld werd gevierd en niks met tot slaaf gemaakte mensen te maken heeft, In Iran heb je ook een soort van Sinterklaasfeest met zwart geschminkte mensen. Het gaat veel verder trug in de tijd dan het hele slaven gedoe van de SJW pieten van nu. Wat ik ook niet snap...als je een land ziet en je denkt dan van WTF, die mensen zijn gewoon zooo racistisch....ze spelen slaafje en witte slaafmeester daaro...hoezo zou je daar gaan wonen ? Klopt niet dit verhaal, want jouw leven is hier er echt niet slechter op geworden. en welke andere rijke landen delen hun landen zo met arme mensen dan ? Als er een volk bestaat dat niet xenofobisch is op deze planeet is het wel Nederland. Je moet ff je SJW bril afzetten en kijken hoe de rest van de wereld doet naar elkaar, dan zie je dat het allemaal wel mee valt pietje van me.

  34. Andre v d ende

   Dus als ik het goed begrijp zijn alle roze varkenspieten pedofiel en stinken ze?LOL Als je daardoor aangesproken voelt ben je niet goed bij je tor.

  35. Pete Petersen

   Alle blanken in de VS zijn gelukszoekers, meer dan 100 miljoen. Maar dat hoor je nooit iemand zeggen. Alle "schijterds" die WW2 ontvluchtte en niet bleven vechten net als de Syriërs nu wonen daar nog, inclusief Nieuw Zeeland en Australië. Racisme is anno 2019/20 nog steeds institutioneel en het ligt veel dieper dan men beseft.

  36. AGRSY

   Fijn dat je bestaat Freshku

  37. Sanne Xx

   Hahai love this man

  38. Patatjemayo

   Ga zo door pa geef ze koekje van eigen deeg

  39. randy b

   Of het sinterklaasfeest nou blijft bestaan of niet intereseerd me niet. maar word gewoon moe van jullie onzin redennering. zeg dan gewoon dat jullie schijt hebben. Daar heb ik meer respect voor.

   1. Squirrel Monkey

    Wat klopt er volgens jou niet?

  40. Hijwe

   Ben ik de enige die het verschil tussen een feest letterlijk baseren op de discrimatie van een bepaald ras en een feest waarbij de kern van het feest helemaal niks met een ras te maken heeft. Dit is toch echt wel de meest trieste manier van in perspectief brengen die ik ooit gezien heb. Het valt nog best te begrijpen dat je het niet fijn vind op het moment dat blanke mensen zich voor een feest bruin/zwart schminken, omdat dat misschien inderdaad beledigend kan zijn, maar dit gedoe over de associatie met slavernij vind ik zeer triest. Het feit dat je bij bruin geschminkte mensen die cadeaus uitdelen meteen aan slaven moet denken zegt toch echt meer over jezelf dan over het feest.

   1. Hijwe

    @Sanne Xx het is momenteel een katholiek feest, net als Pasen en Kerstmis. Echter, sinterklaas is een van de weinige katholieke feesten die nog op dezelfde manier gevierd word (geen paashaas of kerstman zooi). Het verandert niks aan het feest dat we met z'n allen vieren (en dus is het wel onze traditie in theorie). Ik vind wel dat je een punt hebt dat het mooier zou zijn als we er allemaal mee zouden kunnen leven.

   2. Sanne Xx

    @Hijwe "butler achtig" "moor slaaf" Waarom vast houden aan deze beeltenis gemaakt door religie. Het is niet onze traditie. Het is die van katholieken christenen. Om het de volledig de onze te maken, moeten we zoals we de muziek hebben gemoderniseert, de straffen en schuld gevoel ook het karikartuur veranderen naar iets waar iedereen over de wereld mee kan leven.

   3. Hijwe

    @Sanne Xx het kostuum dat hij aan heeft is niet geïnspireerd door Jim Crow, maar door de kostuums van de butler-achtige helpers van de bisschoppen in Spanje uit de tijd van Sint Nicolaas. Het meest herkenbare daarvan zijn de mouwen met verticale strepen. Het verschil tussen Zwarte Piet's kostuum en het minstreel outfit van Jim Crow is trouwens best wel groot.

   4. Sanne Xx

    @Hijwe of duitsland eerder was of jim crow heb ik inderdaad geen weten en zou ik moeten bekijken Maar hierbij zeg jij zelf al dat de karikarturen op elkaar lijken. Rijke moor of niet het is een afbeelding van iemand die slaaf was. Dat zou het zelfde zijn als iemand afbeelden /uitspelen in een gestreepte trui, kaal geschoren kop en een joden ster en dan zeggen maar die was bevrijd. Dan het alsnog een afbeelding van een gevangrn gehouden joodse man die heeft geleden of nog steeds lijd.

   5. Hijwe

    @Sanne Xx De associatie tussen Jan Schenkman's zwarte piet en de Jim Crow karikatuur van Thomas Rice is geen feit. Hoewel ik nog best kan begrijpen dat het zo overkomt, is het belachelijk om daar zo van uit te gaan. In het boek van Schenkman komt zwarte piet over als het vriendelijke hulpje van sinterklaas. Dit is een compleet ander beeld dan het in de karikatuur geschetste beeld waar het volgens u op gebaseerd zou zijn. Trouwens, hoewel het in Nederland pas toen opkwam, was in Duitsland het idee van een zwarte helper al lang ontstaan, zoals te zien is in een aquarel uit 1825. Dit was 3 jaar voordat de Jim Crow karikatuur gemaakt werd. Voordat zwarte piet zwart werd, werd in het begin van 1800 sinterklaas vergezelt door een blanke edel man. Ook word in het boek van Schenkman aangegeven wat de welvarende positie is van de sint en zijn knecht doordat ze toegang hebben tot een stoomboot en een luchtballon. Stoomboten waren destijds de nieuwste voertuigen en er waren maar heel weinig luchtballonnen. In destijdse traditie en huidg feest word onze piet helemaal niet belachelijk gemaakt. Hij word niet gepest omdat hij een andere kleur heeft, hij word niet neergezet als achterlijk of minderwaardig, hij is geen slaaf maar helpt sinterklaas en geeft cadeaus en snoep aan kinderen. Ik snap eigenlijk niet hoe dat beeld een belediging is voor zwarte mensen, en de associatie met slaven vind ik dus maar vreemd.